Checklist Persiapan Sebelum Bersalin ini saya kongsikan atas pengalaman saya sendiri yang telah melahirkan 4 orang anak di hospital. Checklist Persiapan Sebelum Bersalin ini juga untuk mereka yang mempunyai kekangan bajet supaya senang untuk urus diri dan bayi selepas bersalin nanti. Apa Checklist Persiapan Sebelum Bersalin yang korang perlu tahu tu? Jom baca lebih lanjut.

 

Check List Persiapan Sebelum Bersalin

Check List Persiapan Sebelum Bersalin

 

Checklist Persiapan Sebelum Bersalin

Okay, ini checklist (dari pengalaman sendiri sebagai ibu kepada 4 orang anak) yang korang boleh ikut sebagai Checklist Persiapan Sebelum Bersalin ni.

 

Checklist untuk ibu

  • 3 helai baju
  • 3 helai kain batik / seluar longgar
  • 3 pasang baju dalam
  • 3 pasang stokin
  • Sebungkus pad 10 pcs
  • 2 helai tudung
  • 1 pasang tuala
  • Set Bersalin Shaklee
  • Kelengkapan mandi – berus gigi, ubat gigi, sabun, sikat rambut, getah rambut
  • Cawan, sudu dan termos
  • Sachet bancuhan minuman

 

Checklist untuk bayi

  • 3 pasang baju
  • Pampers
  • 2 pasang sarung tangan dan kaki
  • Topi kain
  • Kain bedung
  • Wet wipes

 

Ikut pada pengalaman, semasa bersalin normal, sekiranya bersalin di waktu pagi, jika korang dah berjaya buang air kecil dan besar, bayi juga sihat dan sudah buang air kecil dan besar, selalunya petang hari yang sama dah boleh keluar wad bersama bayi. Jadi tak perlu bawa baju banyak. Memadai kelengkapan tiap 1 semuanya.

Untuk kes bersalin normal tetapi bayi ditahan di wad pemantauan (NICU), boleh ikut senarai Checklist Persiapan Sebelum Bersalin di atas. Selalunya di NICU ada bilik room-in untuk ibu jaga bayi di sana. Boleh booking dan tidur di situ. Sekiranya bilik penuh, ibu kena balik rumah dan kena datang setiap hari hantar susu.

Untuk kes bersalin secara pembedahan (ceaser), selalunya perlu duduk di wad selama 2 atau 3 hari ikut keadaan ibu. Di hospital memang akan pakai baju hospital sehingga discaj. Jika bayi sihat dan boleh discaj awal, bayi kena pakai baju yang dibawa dari rumah.

Untuk bayi yang kena tahan NICU, kena pakai baju hospital lah. Gitu. Baca juga : Petua Cara Cepat Bersalin.

Pada kami, minyak dan barut untuk bayi tak perlu bawa lagi sebab bayi kan baru sangat lepas bersalin. Perlukan lebih banyak pelukan dari ibu secara kulit ke kulit (skin to skin) dan tali pusat masih basah untuk dibalut barut. Jadi elok biarkan pengudaraan yang baik untuk bagi cepat kering.

Jadi, tak perlu pack Checklist Persiapan Sebelum Bersalin banyak-banyak dan penuhkan tugasan sebanyak mungkin semasa di hospital. Waktu di hospital adalah waktu yang paling terbaik untuk ibu berehat sambil mempunyai ruang untuk mengulit bayi yang baru lahir sebab bila pulang ke rumah, banyak kerja menanti!

 

Kenapa kena bawa Set Bersalin Shaklee?

Set Bersalin Shaklee & Set Berpantang Shaklee

Set Bersalin Shaklee & Set Berpantang Shaklee

 

Kerana Set Bersalin Shaklee Set Berpantang Terbaik yang paling baik untuk dimulakan sebelum mulakan episod berpantang yang lain seperti berurut, bertungku dan bertangas. Set Bersalin Shaklee berbentuk tablet mudah untuk diambil setiap hari dan mudah disusun atur dalam kotak tablet tanpa perlu bawa semua botol-botol produk Shaklee.

Disebabkan kita orang perempuan banyak urat putus dan kepenatan selepas melahirkan, Set Bersalin Shaklee ini yang membantu untuk mengembalikan tenaga seawal selepas bersalin. Supaya ibu lebih bersemangat untuk memulakan penyusuan pertama dengan bayi.

 

Untuk dapatkan secara online, klik : Set Bersalin Shaklee

Dapatkan diskaun 25% dengan Daftar Ahli Shaklee

 

Atau hubungi Pengedar Sah Shaklee yang buat penghantaran terus kepada anda :

Kuala Lumpur :

Fatin Mazelan : 012-3672 560
Ampang, Kuala Lumpur, Ulu Klang, Bukit Antarabangsa, Ukay Perdana, Wangsa Maju, Taman Melawati, Sri Rampai, Setapak

Fiza Aslam : 017-6070 238
Sekitar KLCC, Jalan Ampang, Bukit Bintang

Akmarina : 017-9636 954
Taman Melawati, Gombak, Batu Caves, Greenwood, Sungai Pusu, Sri Gombak, Segambut, Jalan Duta, MATRADE, Selayang

Atifah : 017-3466 579
Ampang, Bandar Baru Ampang, Pandan Indah, Taman Dagang, Taman Cahaya, Taman Cempaka, Taman Muda, Taman Kosas, Bukit Indah, Bukit Belacan, Kampung Baru Cheras, Taman Saga

Yuni : 012-3857 800
Bukit Damansara, Mont Kiara, TTDI, Jalan Duta, Sri Hartamas, Kerinchi, Bandar Utama, Bangsar, Pantai Dalam

Liza : 012-647 4125
KL Sentral

Selangor

Azie : 012-9513 802
Sungai Buloh, Rawang, Bandar Tasik Puteri, Shah Alam, Puncak Alam, Bukit Jelutong, Kota Damansara, Kepong

Fiza : 017-6070 238
Rawang, Selayang, Batang Kali, Gombak, Serendah, Sungai Buloh, Shah Alam, Puncak Alam, Bukit Jelutong, Kota Damansara, Kepong

Muni : 019-6736 675
Sepang, Salak Tinggi, Nilai, KLIA, KLIA2

Azura : 017-6120 992
Selayang, Kepong, Batu Caves, Gombak, Klang, Pulau Indah, Port Klang

Yanti : 012-5285 658
Kajang, Bangi, Semenyih, Sg Long, Seri Kembangan, Balakong, Cheras

Olie : 012-6770 032
Bangi, Kajang, Putrajaya Precint 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, Cyberjaya, Puchong

Liza : 012-647 4125
Jenjarom

Pahang, Terengganu dan Kelantan

Kak Wan : 011-2609 9465
Kuantan, Bandar Indera Mahkota, Pahang

Elynn : 013-9449 174
Sekitar Bandar Raub, Pahang

Nora : 014-807 0610

Sekitar Gambang

Izzati : 019-4028 542
Sekitar kawasan Bandar Kemaman, Terengganu

Absarina : 017-9636 954
Sekitar kawasan Kota Bharu, Kelantan

Negeri Sembilan, Melaka dan Johor

Muni : 019-6736 675
Nilai, Seremban, Negeri Sembilan

Syin : 013-7875 853
Kulai, Kelapa Sawit, Senai, Johor Bahru

Perak, Kedah, Penang dan Perlis

Fatin : 012-3672 560
Bandaraya Ipoh, Perak

Sabah dan Sarawak

Lia : 017-5278 054
Kota Marudu, Sabah

Sekian, perkongsian tentang Checklist Persiapan Sebelum Bersalin.

 

Carian berkaitan :