Cara Hilangkan Jeragat Secara Semulajadi Dan Berkesan ni saya kongsikan sebab sejak masuk usia 30 tahun ni, memang inilah yang paling scary sekali. Jeragat! 30-an inilah waktu-waktu intermediate dia untuk muncul. Nak ke nak, dia memang akan muncul kalau kita tak buat penjagaan awal sejak dari sekolah menengah. Sejak dari kita mula period lah senang cerita.

 

Cara Hilangkan Jeragat

Cara Hilangkan Jeragat

 

Ya, memang kita kena buat penjagaan awal sejak dari kita mula period sebab dari situlah hormon kita sebagai wanita sedang mencanak-canak. Masa tu lah banyak perubahan yang berlaku kan. Termasuklah semua punca-punca masalah kulit muka ni.

 

Punca Jeragat

So, nak cerita sedikit punca jeragat ni muncul. 2 sebab utama dia adalah akibat dari terdedah dengan sinaran UVB dan yang keduanya adalah punca dari genetik. Yang pertama boleh kawal, yang kedua terpaksalah terima tapi masih boleh dikawal jika betul caranya.

UVB tu apa? Okay masuk sikit tentang sinaran UV ni, dia ada 2 jenis – UVA dan UVB. Dua-dua bagi masalah kepada kulit muka kita. Hehe. Sinaran UV mana pernah baik jika kita terdedah secara berlebihan. Apa masalah yang dia bagi?

UV A – menyumbang kepada penuaan dan kedutan pada kulit
UV B – menyumbang kepada iritasi dan sunburn pada kulit

 

Cara Hilangkan Jeragat Secara Semulajadi Dan Berkesan

 

1. Buah cermai

Cara Hilangkan Jeragat

Cara Hilangkan Jeragat

 

Actually buah cermai ni paling popular untuk selesaikan masalah rambut tapi jangan tak tahu, ia juga bagus untuk bantu masalah jeragat! Dengan mengamalkan pengambilan yang konsisten, ia bantu untuk pudarkan warna jeragat dan bantu kulit muka kita glowing secara semulajadi.

Cara dia, ambil serbuk buah cermai, campurkan dengan sedikit air sampai jadi likat untuk ditepek atas kulit. Tepek atas kulit muka dan biarkan sampai kering. Then basuh muka. Buatlah 2 kali seminggu. Cara lain boleh tambah sedikit kunyit hidup yang dah ditumbuk untuk kesan yang lebih baik.

 

2. Pisang

Cara Hilangkan Jeragat

Cara Hilangkan Jeragat

 

Semua tahu yang Cara Hilangkan Jeragat Secara Semulajadi Dan Berkesan ini iaitu pisang mengandungi banyak jenis vitamin dan mineral terutamanya Vitamin A, C dan E. Vitamin A bantu untuk hilangkan parut, Vitamin C of course untuk menyerikan kulit muka dan vitamin E terkenal dengan bantu protect kulit muka kita dari terus mengalami kerosakan akibat sinaran UV.

Macam mana cara guna? Boleh buat dengan campuran buah-buahan lain seperti :

  • Pisang + pudina = blend sampai jadi pes. Lekapkan di atas muka selama 5 hingga 10 minit dan kemudian basuh. Boleh ulang buat 3 kali seminggu.
  • Kulit pisang = sapu muka dengan kulit pisang yang belah dalam dan biarkan beberapa minit. Kemudian basuh. Boleh buat sekali sehari.

 

3. Jus lemon

Cara Hilangkan Jeragat

Cara Hilangkan Jeragat

 

Tahu tak? Lemon adalah agen “bleach” semulajadi untuk jeragat. Asid sitrik yang ada dalam lemon bantu untuk kulit kita gantikan sel kulit yang telah rosak dengan sel kulit yang baru yang sihat dan lebih segar. Lemon juga terkenal dengan mengandungi vitamin C yang sangat sangat membantu untuk melindungi kulit muka kita dari sinaran UV dan radikal bebas.

Macam mana nak aplikasikan lemon ni sebagai Cara Hilangkan Jeragat Secara Semulajadi Dan Berkesan kat muka since ada jenis kulit yang sensitif, kan?

Perah saja lemon tu untuk dapatkan jus dia. Kemudian sapu terus ke kulit yang bermasalah dengan bebola kapas. Biarkan selama 12 hingga 15 minit dan basuh muka. Boleh buat setiap hari. Kalau untuk yang ada masalah kulit sensitif boleh campur dengan sedikit air. Atau;

Lemon + madu / plain yogurt = macam biasa gabungkan kedua-dua bahan dan sapu terus ke kulit yang ada jeragat tu. Biarkan dalam 15 hingga 20 minit dan bilas. Boleh buat setiap hari.

 

4. Aloe vera (a.k.a lidah buaya)

Cara Hilangkan Jeragat

Cara Hilangkan Jeragat

 

Siapa tak kenal dengan aloe vera? Jangan angkat tangan! Hehe. Ini memang dah jadi tradisi pemakaian dia untuk kesejahteraan kulit dan badan kan. Kandungan vitamin dan mineral kat dalam dia pun tak dinafikan banyak yang memang salah satunya sebagai anti-keradangan membantu untuk memudarkan bintik-bintik jeragat di atas kulit muka.

Cara penggunaanya lebih kurang sama dengan lemon cuma kat sini saya kongsikan bahan campuran yang lain pula ya.

  • Aloe vera itself boleh terus potong dari pokok, kopek kulit daunnya sehingga anda dapat gel di dalam daun. Boleh terus sapu di atas muka dan biarkan selama 10 hingga 15 minit. Kemudian, bilas. Waktu terbaik adalah waktu sebelum tidur.
  • Aloe vera + madu / buah betik = pun sama, campurkan kedua-duanya dan sapu di atas kulit muka. Biarkan selama 15 hingga 20 minit dan bilas. Boleh buat 2 atau 3 kali seminggu.

 

5. Amalkan supplemen dan skincare dari bahan semulajadi

Cara Hilangkan Jeragat

Cara Hilangkan Jeragat

 

Seperti yang kita tahu, Shaklee dah well-known dengan produk berasaskan bahan semulajadi dan proses yang dijalankan juga sangat memelihara kualiti bahan-bahan tersebut. Jadi, kat sini suka saya nak kongsikan produk-produk yang boleh digunakan untuk bantu selesaikan masalah jeragat. Ia terdiri daripada :

  • Vitamin E
  • Vitamin C
  • Carotomax
  • Youth Serum
  • Youth Moisturizer
  • Youth Night Renewal Cream Light / Rich

 

Untuk dapatkan produk-produk ini, boleh terus hubungi saya di 012-367 2560. Sekian, update tentang Cara Hilangkan Jeragat Secara Semulajadi Dan Berkesan.